HEADLINES
Loading...

Ο παπαγάλος «διαρρήκτης» (Βίντεο)

Διεθνής ομάδα επιστημόνων θέλησε να διαπιστώσει το επίπεδο νοημοσύνης και ικανοτήτων διαφόρων πτηνών. Τοποθέτησαν τροφή σε ένα σεντούκι στο οποίο ήταν τοποθετημένα πέντε διαφορετικά είδη κλειδαριών που έπρεπε να ξεκλειδωθούν στο σύνολο τους και με συγκεκριμένη σειρά για να ανοίξει το σεντούκι. Οι ερευνητές επέλεξαν δέκα διαφορετικά πτηνά τα οποία έθεσαν αντιμέτωπα με την πρόκληση. Εκείνος που ξεχώρισε ήταν ένας παπαγάλος cockatoo που κατάφερε χωρίς καμία βοήθεια να ξεκλειδώσει το σεντούκι.

Ο «διαρρήκτης» και το πείραμα

Οι cockatoos είναι μικρού μεγέθους μονόχρωμοι παπαγάλοι που ζουν στην Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα. Κύρια χαρακτηριστικά τους είναι η έντονη προσωπικότητα τους αλλά και η μακροβιότητά τους αφού ζουν αρκετές δεκαετίες. Ο cockatoo του πειράματος κατάφερε να ξεκλειδώσει το σεντούκι και να φτάσει στην τροφή μετά από δύο ώρες προσπαθειών.

Το σεντούκι κατάφεραν να ξεκλειδώσουν και κάποια άλλα πτηνά τα οποία όμως είτε είχαν παρακολουθήσει προηγουμένως «φίλους» τους να το κάνουν, είτε κάποιος τους είχε δείξει πως ξεκλειδώνει το σεντούκι. Μάλιστα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όποιο πτηνό μαθαίνει μια διαδικασία ξεκλειδώματος δεν τη ξεχνά και μπορεί να την επαναλάβει χωρίς να κάνει κανένα λάθος. Το πείραμα διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του Πανεπιστημίου της Βιέννης, και του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στη Γερμανία. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «PLoS One».