HEADLINES
Loading...

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν σταματάμε το κάπνισμα

«Αν αποφασίσεις να κόψεις το κάπνισμα, το ποτό και τις γυναίκες, δεν ζεις περισσότερο. Απλώς σου φαίνεται ότι διαρκεί περισσότερο» έλεγε ο Βρετανός συγγραφέας και υπέρμαχος του καπνίσματος, Clement Freud. Άραγε, ήξερε τι θα συνέβαινε στο σώμα του αν αποφάσιζε να κόψει το τσιγάρο; Aλήθεια (και τα πολύ καλά νέα) είναι ότι αν αποφασίσει κάποιος να κόψει το κάπνισμα, το σώμα του θα ανακάμψει από τις τοξικές χημικές ουσίες που έχει εισπνεύσει, είτε ήταν καπνιστής για 30 χρόνια είτε πάλι για 30 μέρες.

Βέβαια αν και οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, συνδέονται άμεσα με διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις και πολλά άλλα, η εθιστική ιδιότητα της νικοτίνης αποτελεί τροχοπέδη για πολλούς εν δυνάμει μελλοντικούς πρώην καπνιστές.

Οι περισσότεροι δεν έχουν το κατάλληλο κίνητρο για να κόψουν το κάπνισμα, ενώ άλλοι πάλι υποκύπτουν εύκολα στον πειρασμό εξαιτίας του στρες ή άλλων εξωγενών παραγόντων.

Ποια είναι τα οφέλη από τη στιγμή που θα διακόψετε το κάπνισμα;

Μετά από 20 λεπτά: η αρτηριακή σας πίεση θα επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μετά από 8 ώρες: τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας θα μειωθούν κατά το ήμισυ και τα επίπεδα του οξυγόνου θα επιστρέψουν στα κανονικά όρια.

Μετά από 48 ώρες: έχετε μειώσει τις πιθανότητες να υποστείτε καρδιακή προσβολή.

Μετά από 72 ώρες: οι βρόγχοι σας θα χαλαρώσουν και τα επίπεδα ενέργειάς σας θα αυξηθούν.

Μετά από 2 εβδομάδες: η κυκλοφορία του αίματος θα έχει αυξηθεί και θα συνεχίσει να βελτιώνεται για τις επόμενες 10 εβδομάδες.

Μετά από 3 έως 9 μήνες: ο βήχας, ο συριγμός και τα αναπνευστικά προβλήματα θα αποτελούν παρελθόν, ενώ η χωρητικότητα των πνευμόνων σας θα βελτιωθεί κατά 10%.

Μετά από 1 χρόνο: ο κίνδυνος να υποστείτε καρδιακή προσβολή, θα έχει μειωθεί κατά το ήμισυ.

Μετά από 5 χρόνια: ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, είναι ίδιος με ενός μη καπνιστή.

Μετά από 10 χρόνια: ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα θα είναι ίδιος με εκείνον ενός μη καπνιστή.

Μετά από 15 χρόνια: ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής θα είναι ίδιος με εκείνον ενός μη καπνιστή.

Ποιες είναι οι «παρενέργειες» αν σταματήσετε το κάπνισμα;

Είναι λογικό ότι το σώμα σας θα αντιδράσει στην απόφαση διακοπής του καπνίσματος. Αν και θα επανέλθει σιγά σιγά, οι «παρενέργειες» που θα αισθανθείτε είναι αν μη τι άλλο ενοχλητικές.

Πεπτικό σύστημα: Μπορεί να αισθανθείτε καούρα, δυσπεψία, ναυτία και διάρροια. Τα συμπτώματα συνήθως χειροτερεύουν, πριν αρχίσουν να βελτιώνονται.

Αναπνευστικό σύστημα: Συχνή «παρενέργεια» της διακοπής του καπνίσματος είναι ο βήχας, το φλέγμα και μια μικρή βραχνάδα.

Κυκλοφορικό σύστημα: Μπορεί να αισθανθείτε ζάλη, δυσκαμψία ή ακόμα και μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών σας.

Ύπνος: Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε αϋπνία.

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που ενδεχομένως να παρουσιάσετε είναι:

Φαγούρα: Αν αισθανθείτε αρκετή φαγούρα, αυτό σημαίνει ότι απλά έχετε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Αυτό θα διαρκέσει μόνο μερικές εβδομάδες.

Κατάθλιψη: Η αλλαγή στον τρόπο ζωής ενδεχομένως να σας παρουσιάσει μία μορφή κατάθλιψης ή άγχος. Η κατάθλιψη προκαλείται επίσης από κατακράτηση υγρών. Άρα καλό θα ήταν να μειώσετε το αλάτι και τα επεξεργασμένα τρόφιμα για μερικούς μήνες, να αρχίσετε να ασκείστε και να πίνετε περισσότερο νερό.

Πονοκέφαλος: Αυτό συνήθως προκαλείται από τη μείωση της καφεΐνης σε περίπτωση που αποφασίσατε μαζί με το πρωινό τσιγάρο να μειώσετε παράλληλα και τον καφέ. Καλό θα ήταν να διατηρήσετε τα επίπεδα της καφεΐνης τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα.

Εξάψεις: Μόλις κάποιος σταματά το κάπνισμα, οι αντιδράσεις του σώματος επηρεάζουν και τον τομέα των ορμονών. Έτσι εξηγούνται και οι εξάψεις που ενδεχομένως να αισθάνεσθε.

Αυτές οι επιπτώσεις είναι στην ουσία η αντίδραση του σώματός σας, στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει τις ζημιές που έχει προκαλέσει το κάπνισμα. Με λίγη υπομονή όμως και επιμονή στον τελικό σας στόχο θα δείτε την μακροχρόνια βελτίωση της υγείας σας.