HEADLINES
Loading...

Και όμως! Δεν είναι η πρώτη φορά που εγκατέλειψαν κροκόδειλους στην Κρήτη!

Μπορεί με τον κροκόδειλο του Ρεθύμνου να έχει δημιουργηθεί ο πιο μεγάλος ντόρος, όμως κίνηση σαν αυτή που έκανε ο ιδιοκτήτης του κροκόδειλου που κατέληξε στο φράγμα των Ποταμών, δεν είναι πρωτόγνωρη για την Κρήτη...

Και αυτό γιατί πριν από λίγα χρονια, το 2009 συγκεκριμενα, άγνωστος είχε αφήσει στα... Καμίνια Ηρακλείου δυο μικρούς κροκόδειλους Καϊμάν!

Τότε ο ένας εξ αυτών είχε κάνει την εμφάνιση του κοντά στο γήπεδο του ΟΦΗ, όπου αναγκαστικά έκανε τη... βόλτα του, μέχρι που ειδικοί κατάφεραν να τον περισυλλέξουν. Αναμφίβολα η εμφάνιση του τότε είχε σπείρει τον πανικό στους κατοίκους, παρά το μικρό του μέγεθος.


Ο συγκεκριμένος, αγνώστου ταυτότητας, ήταν 60 εκ. όμως «ήταν ζωηρός και οι μασέλες του λειτουργούσαν κανονικά», όπως δήλωσαν χαρακτηρίστηκα οι κάτοικοι της περιοχής.

Ο κροκόδειλος αυτού του τύπου όταν ενηλικιωθεί φτάνει το 1,5 μέτρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη περίπτωση τα τελευταία 3 χρόνια που συμβαίνει αυτό και αφορά σε κροκόδειλο.

Το πρόβλημα εδώ αφορά σε όλα τα "εξωτικά" είδη πανίδας που έχουν τα pet shop όπως νυφίτσες, φίδια, πιθήκους, χελώνες, ιγκουάνα καθώς και άλλα. Τα ζώα αυτά διαφεύγουν ή εγκαταλείπονται με άμεσο και σοβαρό κίνδυνο για την πανίδα της Κρήτης. Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα είναι αρπακτικά με πιο ισχυρό σωματότυπο και άλλες διατροφικές συνήθειες.

"Στην περίπτωση των Καμινίων, μας ειχαν παρει τηλεφωνο οτι περιφεροταν ένας κροκόδειλος μικρός αναμεσα και κατω απο αμαξια παρκαρισμενα. Ευτυχως που δεν μπηκαν στην αποχετευση τότε. Τους μαζέψαμε και τους είχαμε στείλει στην Αίγινα", αναφέρει μιλώντας στο CretePlus.gr ο κ. Δημήτρης Ψαρράς, μέλος της Οργάνωσης Φοίνιξ.

Ενώ για τις παράνομες εισαγωγές ζώων, θύμα των οποίων έχει πέσει και ο κροκόδειλος του Ρεθύμνου, ο κ. ΧΨαρράς αναφέρει: "Η ιδιοκτησια ολων των εισαγομενων ζωων- αγριων και ηρεμων- ειτε η προελευση τους ειναι νομιμη ειτε παρανομη, ειναι ανηθικη γιατι γενεες ολοκληρες συλλαμβανονται, μεταφερονται παρανομα ή νομιμα αλλα σε αθλιες συνθηκες μακρια απο το φυσικο περιβαλλον τους . Τα 2/3 απο αυτα τα ζώα πεθαινουν στην διαρκεια του ταξιδιου και αυτα που επιζούν πρεπει να περασουν τη ζωη τους φυλακισμενα σε αλυσιδα η κλουβι, γιατι ειναι ομορφα και αρεσει σε καποιους να τα βλεπουν. Κατι δεν παει καλα στα μυαλα καποιων".

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση για την περισυλλογή του κροκόδειλου του Ρεθύμνου θα γίνει πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη.

creteplus.gr